ENFEKSİYON ÖNLEME VE KONTROL EYLEM PLANI

EYLEM

AÇIKLAMA

Okul Bahçe Girişi

Okul girişlerine kişisel hijyenle ilgili afişlerin ve talimatların asılması.

El antiseptiği /dezenfektanı ve KKD bulundurulması.

Güvenlik kulübesinde

Okul Bahçesi, Açık Oyun Alanları

Zeminlerde su birikintilerine izin verilmeyecektir.

Oturma üniteleri ve diğer ekipmanların (oyuncaklar, spor aletleri vb.) temizlik işlemleri yapılacaktır.

Derslik, Etüt Salonları, Atölyeler, Laboratuvarlar

Temizlik/dezenfeksiyon planlarına uygun düzenli olarak temizlik yapılması sağlanacaktır.

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Katlarda Temizlik ve Dezenfeksiyon Planına uygun olarak “Kat Temizlik Kontrol Formu” düzenlenmesi ve aylık olarak dosyada muhafaza edilmesi.

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı, Temizlik Takip Formu

Sınıf içerisinde solunum hijyeni ve öksürük/hapşırık adabına uygun hareket edilmesi sağlanacaktır.

SEKÖ

Öğretmenler Odası

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Odanın eklentilerinde çay ocağı veya mutfak bulunması durumunda, temizlik/dezenfeksiyon planlarına uygun düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyon yapılması sağlanacaktır.

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Ofisler (İdari Oda, Rehberlik servisi vb.

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Periyodik olarak doğal ortam havalandırılması sağlanacak ve havalandırma sisteminin periyodik kontrolü yapılacaktır.

Toplantı, Konferans, Çok Amaçlı Salonları

Kişiler arasında uygun mesafe olacak şekilde düzenlenecektir.

Kantin, Çay Ocağı, Yemekhane

Temizlik/dezenfeksiyon planlarına uygun düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyon yapılması sağlanacaktır. “Temizlik Takip formu” düzenlenerek aylık olarak dosyada muhafaza edilecektir.

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Bulaşık yıkama donanımının düzgün çalışması, özellikle çalışma sıcaklıklarının yanı sıra temizlik ve dezenfekte edici kimyasalların kullanım dozunun kontrolü sağlanacaktır.

Talimatlar

Kuruluşlarda hammadde ve/veya gıdanın depolanması ve muhafazası ile ilgili yürürlükteki yasal şartlara uygun düzenlemeler sağlanacaktır.

Tuvalet, Lavabolar

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Periyodik olarak doğal ortam havalandırılması sağlanacaktır.

Öğrencilere ve personele her seferinde en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamalarını hatırlatmak için afiş/poster/uyarı levhası konulacaktır. Tuvaletlerde tek kullanımlık kağıt havlu bulundurulacaktır.

Sıvı sabun, tek kullanımlık kurulama malzemeleri, el hijyeni, el yıkama afişleri ve posterleri

İbadethane/ Mescid

Periyodik olarak doğal ortam havalandırılması sağlanacaktır.

Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı

Dini kitaplar, tespih, takke, rahle, seccade, başörtüsü vb.nin ortak kullanımını engelleyici önlemler alınacaktır.

Belirli periyotlarla temizliğinin yapılması

Okul Servis Araçları

Okul servis araçlarında temizlik/dezenfeksiyon planlarına uygun düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyon yapılması, tekstil malzemelerinin, ortak temas noktaları ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanacaktır.

Teknik Hizmetler

Kuruluştaki tüm tesisat, donanım, makine ve ekipmanların (enerji, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme ekipmanları, bulaşık, çamaşır makineleri, buzdolapları, asansörler vb.) bakım ve temizlik planına uygun ve periyodik olarak kontrolleri eğitimli ve yetkili kişi ve kuruluşlarca yaptırılması  sağlanacaktır.

Bakım ve temizlik kayıtları dosyalanacaktır.

Su Depoları

Mevcut su depolarının kullanımında salgın hastalıklara yönelik riskleri önlemek ve hijyen ve sanitasyon sürekliliğini sağlamak için güncel yasal şartlara uygunluk sağlanacaktır.

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik

Diğer Kullanım Alanları (Arşiv, Sığınak, malzeme Deposu vb.)

Kuruluşta yer alan diğer kullanım alanlarının, genel hijyen ve enfeksiyon risk yönetim ilkelerine uygun kapasite kullanım, temizlik ve dezenfeksiyon, uygun KKD kullanımı vb. şartları konusunda uygulamalar yapılacaktır.